.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Zestawienie wartości importowanych przez Austrię produktów rolnych, surowców i żywności objętych sankcjami przez Federację Rosyjską

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2015-01-05 15:59:12
analizy rynkowe

Austriacki import produktów rolnych, surowców i żywności w latach 2012 – 2013 w tys. euro

Zestawienie wartości importowanych przez Austrię produktów rolnych, surowców i żywności objętych sankcjami przez Federację Rosyjską

Austriacki import produktów rolnych, surowców i żywności w latach 2012 – 2013 w tys. euro

Produkty wg   kodu taryfy celnej / CN/KN

 

 

Nazwa   produktu

Wartość   importu w tys. euro

2012   r.

2013   r.

Ogółem

w tym   z Polski

Ogółem

w tym   z Polski

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

165 207,3

9 199,7

157 147,3

6 222,5

0202  

Mięso z bydła, zamrożone

17 057,6

976,5

17 176,6

850,6

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub   zamrożone

313 784,8

356,7

317 448,2

1 627,9

0207

Mięso i podroby jadalne, z ptactwa z   gatunku Gallus domesticus, kaczek, gęsi, indyków i perliczek, świeże,   schłodzone lub zamrożone

272 253,4

11 218,0

276 802,7

16 366,3

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w   solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

44 258,2

0

51 727,8

0,2

0301

Ryby żywe

16 209,3

598,3

18 615,5

495,3

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z   wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją   0304

34 437,9

4,5

45 139,6

431,7

0303

Ryby zamrożone ( z wył. filetów   rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304)

12 765,8

31,1

14 719,3

34,9

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie   (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

65 316,2

311,1

69 238,6

1 098,5

0305

Ryby suszone, solone, lub w solance   nadające się do spożycia przez ludzi; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub   podczas procesu wędzenia nadające się do spożycia przez ludzi; mąki, mączki i   granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

40 043,1

11 973,8

44 483,5

13 214,1

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe,   świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance, skorupiaki   wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu   wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet   schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance, mąki, mączki i   granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

31 747,3

4,0

31 070,3

8,5

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe,   świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki   wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu   wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków nadające się do spożycia przez   ludzi

12 016,3

0

11 389,5

0

0308

Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki   i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w   solance, nawet wędzone; nawet wędzone; mąki, mączki i granulki, z   bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do   spożycia przez ludzi

130,3

.

141,1

.

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani   niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

58 813,7

0

54 895,8

0

0402

Mleko i śmietana,  zagęszczone lub zawierające dodatek cukru   lub innego środka słodzącego

49 827,0

736,0

63 389,6

656,4

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana   ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i   śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka   słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub   kakao

51 101,4

6 546,4

52 550 8

4 880,3

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub   zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające   się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub   innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

21 571,3

141,1

27194,1

467,0

0405

Masło, włącznie z masłem odwodnionym i   ghee i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie   do smarowania

49 348,3

1 604,7

63 529,8

464,3

0406  

Ser i twaróg

384 837,3

520,3

396 846,5

965,4

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

21 255,6

14,9

28 602,0

30,5

070200

Pomidory, świeże lub schłodzone

65 640,8

471,0

65 535,1

280,2

0703

Cebula, szalotka, czosnek pory oraz   pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

24 661,8

176,6

26 528,0

46,4

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i   podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

17 394,1

195,9

20 859,8

139,5

0705

Sałata „Lactuca sativa” i cykoria   “Chichorium spp.”, świeże lub schłodzone

56 266,9

23,6

54 335,1

27,7

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe,   salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub   schłodzone

15 183,4

86,7

15 791,3

59,4

070700

Ogórki i korniszony, świeże lub   schłodzone

22 439,8

4,6

23 751,9

3,6

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub   niełuskane, świeże lub schłodzone

5 073,2

81,5

6 439,5

22,1

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub   schłodzone ( z wył. ziemniaków, pomidorów, warzyw cebulowych, jadalnych   kapust, sałaty „Lactuca sativa” i cykorii “Chichorium spp.”, marchewki,   rzepy, buraków sałatkowych, salsefii, selerów, rzodkiewki i podobnych korzeni   jadalnych, ogórków i korniszonów, i warzyw strączkowych)

160 447,5

10 415,2

168 028,7

10 073,5

0710

Warzywa, niepoddane obróbce cieplnej   lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone

44 611,0

2 891,4

44 194,5

2,530,9

0711

Warzywa, zakonserwowane tymczasowo,   np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych   roztworach konserwujących, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego   spożycia

1 853,4

27,4

1 798,2

56,7

0712

Warzywa suszone, całe, cięte w   kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone

19 051,4

175,5

19 585,4

235,5

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane,   nawet bez skórki lub dzielone

6 757,8

76,1

9 081,5

109,5

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur,   słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub   inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, lub w   postaci granulek; rdzeń sagowca

843,1

0

1 042,7

0

0801

Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie   i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane

11 110,6

0

13 144,4

0

0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone,   nawet łuskane lub obrane ( z wył. orzechów kokosowych, brazylijskich i   nerkowca)

74,329,8

241,4

89 617,5

282,9

0803

Banany, włącznie z plantanami, świeże   lub suszone

95 122,3

10,8

96 311,1

17,6

0804

Daktyle, figi, ananasy, awokado,   guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone

42 894,1

0,4

47 748,7

10,7

0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone

110 946,4

1,1

111 207,2

0,5

0806

Winogrona, świeże lub suszone

74 650.4

1,8

76 070,2

0,1

0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje,   świeże

31 703,3

0,7

33 721,0

0,2

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

51 190,4

68,0

56 443,8

1 023,6

0809

Morele, wiśnie i czereśnie,   brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

68 477,3

69,1

86 361,7

323,3

0810

Truskawki i poziomki, maliny, jeżyny,   porzeczki czarne, białe i czerwone, agrest i pozostałe jadalne owoce, świeże   ( z wył. orzechów, bananów, daktyli, fig, ananasów, awokado, guawy, mango,   smaczeliny, papai, owoców cytrusowych, winogron, melonów, jabłek, gruszek,   pigw, moreli, wiśni, czereśni, brzoskwiń, śliwek i owoców tarniny)

97 912,4

2 444,3

100 502,8

3 168,6

0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce   cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet słodzone

85 610,0

13 570,3

88 484,6

16 077,8

0813

Morele, śliwki, jabłka, brzoskwinie,   gruszki, papaje, tamaryndy i pozostałe jadalne owoce, suszone, i mieszanki   jadalnych owoców suszonych lub jadalnych orzechów ( z wył. orzechów, bananów,   daktyli, fig, ananasów, owoców avocado, owoców guawy, mango, smaczeliny,   owoców cytrusowych i winogron, niezmieszanych)

20 868,0

101,0

19 290,0

126,2

160100

Kiełbasy i podobne wybory z mięsa,   podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

63 538,1

51,6

66 352,2

3,0

19019011

Ekstrakt słodowy o zawartości suchego   ekstraktu >= 90%masy

689,3

0

873,7

0

19019091

Przetwory spożywcze z mąki, kasz,   mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające tłuszczu z mleka,   sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające >1,5% tłuszczu   mleka, 5% sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi niezawierające kakao lub   zawierające <40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie   odtłuszczonej bazy ( z wył. ekstraktu słodowego, i przetworów dla niemowląt   do sprzedaży detalicznej , mieszanin i ciast do wytworzenia wyrobów   piekarniczych, przetworów spożywczych w postaci proszku do mleka, śmietany,   maślanki kwaśnego mleka, kwaszonej śmietany, serwatki, jogurtu, kefiru i   podobnych z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404)

2 228,2

0

2 318,9

2,7

21069092

Przetwory spożywcze, gdzie indziej   niesklasyfikowane, niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy,            izoglukozy, glukozy, lub skrobi, zwierające <   1,5% masy sacharozy lub izoglukozy, < 5% masy glukozy lub < 5% masy   skrobi

88 839,4

2 382,8

98 019,9

1 642,8

21069098

Przetwory spożywcze, gdzie indziej   niesklasyfikowane, zawierające >= 1,5% masy tłuszczu mleka, >= 5% masy   sacharozy lub izoglukozy, > 5% masy glukozy lub >= 5% masy skrobi

259 421,1

8 500,0

319 550,0

16 408,0

 

      W grupie CN 0207 znaczącą wartość polskiego eksportu do Austrii stanowiły w latach:  2012 oraz 2013 „kawałki i jadalne podroby z indyka, świeże lub schłodzone” (CN 020726), których wartość sprzedaży wynosiła odpowiednio: 7 753,7 oraz 9 067,5 tys. euro.

       W grupie CN 0709 największą pozycją naszego eksportu były grzyby gatunku agaricus (CN 070951), ich wartość sprzedaży w 2012 r. - 8 055,8 tys. euro oraz w 2013 r. 6 014,7 tys. euro. Największa wartość eksportu w grupie CN 0305 dotyczyła łososi pacyficznych, łososia atlantyckiego i głowacicy, wędzonych, włącznie z filetami (CN 03054100), odpowiednio w ostatnich dwóch latach: 9 035,1 oraz 8 063,8 tys. euro.

       W odniesieniu do świeżych jabłek (CN 08081080) z Polski wyeksportowano ich do Austrii w 2012 r. za 3,6 tys. euro, w 2013 r. – 938,9 tys. euro, ale wartość naszego import z tego kraju kształtowała się: 1 067,6 tys. euro w 2012 r. oraz 2 814,8 tys. euro w 2013 r. Nie sprowadzamy jabłek na cydr, luzem …(CN 08081010), zaś wartość ich eksportu w ostatnich dwóch latach wyniósł odpowiednio 63,7 tys. euro i 84,6 tys. euro.

       W grupie CN 0811 znaczącą pozycję eksportu stanowiły truskawki (CN 081110) o wartości wywozu: 5 028,1 tys. euro w 2012 r. oraz 4 665,7 tys. euro w 2013 r. (brak przywozu truskawek austriackich) oraz maliny, jeżyny, morwy, porzeczki czarne, białe, czerwone … (CN 081120) wartość eksportu w latach:  2012 oraz 2013: 3 024,2 tys. euro oraz 4 461,8 tys. euro (import odpowiednio: 251,3 oraz 176,4 tys. euro).

       Dla najbardziej newralgicznych z punktu widzenia polskich producentów artykuły takich jak warzywa oraz jabłka, niestety perspektywa znaczącego wzrostu dostaw do Austrii jest niewielka. Z informacji uzyskanych z sieci dystrybuujących te produkty wynika, że kraj ten w bieżącym roku posiada znaczne ich nadwyżki, które próbuje uplasować na rynkach trzecich.

 

WPHI Wiedeń, sierpień 2014