.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Zmiany na rynku żywności ekologicznej w Austrii.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Lidia Szeląg | 2017-04-06 11:10:32
rynek, żywność ekologiczna,


Żywność ekologiczna jest flagowym produktem austriackiego sektora rolniczego. Wartość tego rynku w 2015 roku oszacowano na 1,380 mld euro, co stanowi jeden z najwyższych wyników w Europie. Polscy przedsiębiorcy, planujący eksport swoich produktów rolnych do Austrii, muszą mieć na uwadze zarówno rozmiar jak i złożoność tamtejszego rynku. Ekologiczne artykuły rolne nie sa traktowane jako nisza rynkowa, o czym świadczy chociażby fakt, że areał upraw ekologicznych ma stanowić w roku 2025, aż 30% ogółu ziemi uprawnych w Austrii. Nadwyżki generowane przez tą branże mają zasilić eksport. Austriaccy producenci żywności ekologicznej, dzięki swojemu dużemu doświadczeniu, mają nie tylko silną pozycje na rodzimym rynku ale stanowią również liczacą się konkurencję na rynkach innych krajów. Wymogi, jakie musi spełniać żywność ekologiczna, są z roku na rok coraz wyższe. Dlatego i w tej branży coraz większą rolę odgrywają innowacje. Postepuje specjalizacja, czego przykładem może być firma Feinstoff Vertriebs GmbH propagująca żywność ekologiczną w oparciu o rozwiązania medycyny indyjskiej. Inne innowacyjne produkty oferowane, przez austriackich producentów to przekąski z soczewicy, substytuty produktów zwierzęcych oparte na przetwórstwie jajek czy sproszkowane dodatki owocowe do napojów.

WPHI Wiedeń