W 2016 roku austriacki rynek przedsiębiorstw, specjalizujących się w żywności ekologicznej, liczył 21.820 firm, co stanowi 19% wszystkich podmiotów działajacych w branży spożywczej. Bazę do produkcji stanowi areał 571.585 ha czyli 22% wszystkich gruntów rolnych w Austrii. Planowane zwiększenie powierzchni upraw o 8% do 2025 roku jest uzasadnione, mimo że już teraz istnieją ograniczenia rynku wewnętrznego w zagospodarowaniu planowanych nadwyżek. Jako potencjalne rynki zbytu dla austriackiej żywności ekologicznej wymienia się Niemcy, Francję, Włochy i Skandynawie.
Udział ekologicznych produktów spożywczych w poszczególnych asortymentach dotyczy w najwyższym stopniu jaj (20,1%) i mleka (17,9%). Wartości powyżej 10% notują również jabłka, warzywa i jogurty. Najsłabiej pod tym wzgledem wypada branża mięsna, drobiowa i rybna.
WOHI Wiedeń