.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Perspektywy rynku żywności ekologicznej

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Lidia Szeląg | 2017-04-06 11:23:41
produkty ekologiczne, perspektywy


W 2016 roku austriacki rynek przedsiębiorstw, specjalizujących się w żywności ekologicznej, liczył 21.820 firm, co stanowi 19% wszystkich podmiotów działajacych w branży spożywczej. Bazę do produkcji stanowi areał 571.585 ha czyli 22% wszystkich gruntów rolnych w Austrii. Planowane zwiększenie powierzchni upraw o 8% do 2025 roku jest uzasadnione, mimo że już teraz istnieją ograniczenia rynku wewnętrznego w zagospodarowaniu planowanych nadwyżek. Jako potencjalne rynki zbytu dla austriackiej żywności ekologicznej wymienia się Niemcy, Francję, Włochy i Skandynawie.

Udział ekologicznych produktów spożywczych w poszczególnych asortymentach dotyczy w najwyższym stopniu jaj (20,1%) i mleka (17,9%). Wartości powyżej 10% notują również jabłka, warzywa i jogurty. Najsłabiej pod tym wzgledem wypada branża mięsna, drobiowa i rybna.

WOHI Wiedeń