Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Austriacka Agencja Bezpieczeństwa Żywności zaostrza kontrole

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Lidia Szeląg | 2016-06-27 13:24:25
austriacka agencja bezpieczeństwa żywności zaostrza kontrole


Opublikowany właśnie roczny raport Austriackiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (Ages) rzuca światło na to, jak burzliwy dla przemysłu i handlu artykułami spożywczymi był również 2015 r. Najbardziej spektakularnym był skandal związany z uwolnieniem w Görtschitztal w kraju związkowym Karyntia środka ochrony roślin sześciochlorobenzenu (Hexachlorbenzol). Następstwem skandalu była konieczność przeprowadzenia licznych kontroli artykułów spożywczych oraz karmy dla zwierząt. Ages rozpowszechnił informację w tej sprawie adresowaną do konsumentów.

Wg kierownika działu komunikacji ryzyka Agencji Ingrid Kiefer „niemal każdego roku mamy jeden duży temat, który dotyczy produktów spożywczych”. Liczba wycofanych artykułów oraz ostrzeżeń o nich wyniosła 51, co było wielkością stosunkowo dużą w wobec wcześniejszego okresu, kiedy wynosiła odpowiednio: 2010 r. - 44, 2013 – 24 i 2014 – 35. Do połowy czerwca 2016 r. przypadków takich było 28. Wg Kiefer „w Austrii mamy do czynienia z wysokim poziomem bezpieczeństwa żywności”. Udział prób szkodliwych dla zdrowia wynosi tu 0,3 procent.

Celem całokształtu działań Agencji jest, aby otrzymywała ona jak najmniej reklamacji z zakresu szkodliwości zdrowotnych żywności. „Lista przebojów” z tego zakresu nie zmieniła się w ostatnich latach: obce ciała, zanieczyszczenia spowodowane zarazkami oraz niedeklarowane dodatki do żywności. Upublicznienie ostrzeżeń funkcjonuje obecnie wydajniej, niż miało to miejsce wcześniej, bowiem za całość spraw odpowiada teraz Ages, a nie jak do niedawna Federalne Ministerstwo Zdrowia i Ochrony Konsumentów.

„W roku 2016 koncentrujemy się na ochronie przed oszustwami, czyli na tym czy wewnątrz produktów spożywczych rzeczywiście znajduje się to, co napisano na opakowaniu” mówi Kiefer. Agencja będzie w przyszłości przeprowadzać w tym zakresie pogłębione analizy. Chodzi tu między innymi o dowody obecności zmienionych genetycznie organizmów jak i o zanieczyszczeń środowiska tj. o to, jak silnie zanieczyszczenia środowiska przenoszą się na żywność. Stałym tematem zainteresowania są wybuchy chorób związane z konsumpcją żywności, jak salmonella, długofalowa uprawa roślin w rolnictwie i występujące nowe choroby zakaźne zwierząt.

Austriacka Agencja Bezpieczeństwa Żywności dysponuje w kraju m.in. dziewięcioma zakładami w sześciu lokalizacjach i budżetem w wysokości 136 mln euro, w tym państwową dotację bazową 74,2 mln euro. Zatrudnia 1300 pracowników, prowadzi 96 laboratoriów, 4 stacje w różnych obszarach klimatycznych oraz dwie szklarnie badawcze. W 2015 r. zamknęła 31 projekty badawcze.

WPHI Wiedeń